Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Arhiva Novosti
XVII GODIŠNJA SKUPŠTINA ZAKLADE (2007/2008)

Skupština je održana 19. lipnja 2008. u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore u lijepom zdanju Hrvatskom odvjetničkom domu u Zagrebu, Koturaška 53.

Skupštinu je otvorio Mladen Žuvela, predsjednik Zakladnog vijeća (ZV) koji, sukladno Statutu, predsjedava Skupštinom. U vodstvo skupštine su izabrani i mr. sc. Hrvoje Momčinović (zamjenik predsjednika ZV) i Dubravka Burcar, (tajnica Zaklade). Kao ovjerovitelji zapisnika odabrane su Ines Smoljan i Nevenka Hrkač, sutkinje Županijskog suda. Sukladno usvojenom dnevnom redu izvješće Zakladnog vijeća podnijela je tajnica, a može se vidjeti i na ovim internetskim stranicama. Izvješće Nadzornog odbora pročitao je član Odbora prof. dr. Marko Petrak (u odsustvu prof. dr. Tatjane Josipović, predsjednice Odbora). Nakon kraće rasprave izvješća su prihvaćena bez primjedbi.

S obzirom da je dosadašnji predsjednik Zakladnog vijeća Mladen Žuvela, koji je na toj funkciji od samog osnivanja Zaklade prije 15 godina podnio, iz osobnih i obiteljskih razloga, neopozivu ostavku, to je Skupština izabrala novog člana Zakladnog vijeća Snježanu Bagić, sutkinju Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Zamjenik predsjednika Zakladnog vijeća mr. sc. Hrvoje Momčinović zahvalio se je dosadašnjem predsjedniku i na njegov prijedlog skupština je izabrala Mladena Žuvelu za počasnog predsjednika koji je tom prilikom rekao:
Zahvaljujem na priznanju.
Što reći na kraju!
Bez patetike molim!
Tu sam, iako bez formalnih obveza, ostajem i u granicama mogućnosti pomažem.
Za sve dobronamjerne ima mjesta i posla.
Ideja Zaklade i zakladništva je ideja promicanja općeg dobra.
Pravnici su među prvima pozvani da, bez obzira kojeg su stručnog usmjerenja i zvanja, svim teškoćama usprkos, promiču opće dobro.
Ideja naše Zaklade je kontinuirana briga za izvrsnost.

 
Te daleke ratne 1992. godine za cilj smo postavili poticanje izvrsnosti i samo izvrsnosti. Nema niti jednog drugog kriterija. S ponosom možemo reći da u ovih petnaest godina nijedan naš stipendist, a bilo ih je dvjestotinjak i podijelili smo preko 400 jednogodišnjih stipendija, nije imao prosjek slabiji od 4,0, a većina i više od 4,5.
Drugi su osnivali humanitarne udruge, s pravom, jer je, krvavi rat donio bezbroj unesrećenih i značajno povećao broj potrebitih ali, trebalo je misliti na budućnost, na one koji će sutra biti nositelji, promicatelji i realizatori te bolje sutrašnjice. Da bi se provele reforme i poboljšanja nužni su i sposobni, obrazovani, stručni i odgovorni pravnici koji mogu podnijeti teret promjena.
 
Naši stipendisti, uz druge mlade, jednako vrsne pravnike, upravo su ti koji mogu i trebaju biti nositelji promjena.
Na nama je starijima da, na dobrobit struke i u korist općeg dobra, potičemo i pomažemo izvrsne, stručne, odgovorne, moralne, da budu još bolji, a na njima je da se stalno potvrđuju, da promiču interese struke, Zaklade i opće dobro.
To nije uvijek lako i u protekloj smo godini ponovno svjedočili nepravdama kada su našim stipendistima zatvarana vrata u korist onih koji to nisu zaslužili.
Ipak, ima i drukčijih primjera i to nas hrabri da nastavimo.
Polako se shvaća da je u znanju moć!
Samo u jednom odvjetničkom društvu (Žurić i partneri) zaposleno je sedam naših stipendista - jedan bolji od drugoga.
Nadamo se da će to uskoro shvatiti i u državnim institucijama, u cijelom javnom sektoru.
S tom nadom - zahvaljujem vam na pozornosti.

U nastavku prisutnim su stipendistima uručena zasvjedočenja o primanju stipendije u akademskoj godini 2007/2008. Ostalima će biti poslana zasvjedočenja poštom.

Skupštini su prisustvovali brojni prijatelji zaklade, osobito iz pravosuđa, ali i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (pozdravio Skupštinu), Mario Kos, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske (pozdravio Skupštinu).

Prof. dr. Marko Petrak, stipendist prve generacije (1993/94) toplim riječima je osvježio uspomenu na dr. sc. Jadranka Crnića, nedavno preminulog umirovljenog predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske, velikog prijatelja i podupiratelja Zaklade. Zahvalio mu se je i Mladen Žuvela rekavši pored ostalog:
 
Mogu bez patetike reći: Odlazak Jadranka Crnića, odlazak je najvećeg, istinskog i neponovljivog prijatelja naše Zaklade.
 
Od prvog dana bio je s nama, prvih godina bio nam je i domaćin, gotovo da i nije bilo skupštine ili naše prosinačke svečanosti kojoj nije prisustvovao i obratio se skupu.
 
Hvala mu za sve dobro što je učinio za nas, za sve druge ljude i za našu Zakladu.

U nastavku odvijao se je već tradicionalni glazbeni program (vokalno instrumentalni sastav Šarmeri iz Zagreba) i domjenak u organizaciji naših domaćina iz Hrvatske odvjetničke komore.

Copyright © Zaklada Zlatko Crnić