Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Novosti

In memoriam
Mladen Žuvela

Napustio nas je Mladen Žuvela, jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik zaklade „Zlatko Crnić“.

Želja da se očuva uspomena na tragično preminulog prijatelja i kolegu Zlatka Crnića, predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, rezultirala je osnivanjem zaklade, koja će promicati pravnu struku i vladavinu prava u Hrvatskoj stipendiranjem najboljih studenata i postdiplomanata prava i nagrađivanjem njihovog znanstvenostručnog rada.

Zaklada je osnovana 1993. na inicijativu vodećih ljudi Društva za građanskopravne znanosti i praksu Hrvatske Mladena Žuvele i Hrvoja Momčinovića.

Mladen Žuvela potom je izabran za predsjednika Zakladnog vijeća, a tu funkciju uspješno je obavljao do 2010. godine, nakon čega ga je Zaklada proglasila doživotnim počasnim predsjednikom.

S vremenom je Zaklada stekla izniman ugled u pravnoj zajednici, a postati stipendistom Zaklade smatra se prestižnim i taj podatak zauzima važno mjesto u životopisu. Dovoljno je reći da je do danas Zaklada stipendirala gotovo 700 studenata ili postdiplomanata prava i da su mnogi od njih ostvarili respektabilne karijere kao sveučilišni profesori prava, u pravosuđu, kao ugledni odvjetnici i uspješni pravnici u gospodarstvu.

Kao predsjednik Zakladnog vijeća Mladen Žuvela je 1999. godine, nakon tragičnog događaja na Općinskom sudu u Zagrebu, kada je smrtno stradala mlada sutkinja Ljiljana Hvalec, predložio da se proširi djelatnost Zaklade i da se sustavno pomaže školovanje djece sudaca koji su smrtno stradali obavljajući svoju dužnost. Zaklada je prihvatila prijedlog, izmijenila statut i od tada pa sve do nedavno stipendirala djecu Ljiljane Hvalec.

Dan 22. rujna 1999. godine, kada su osim Ljiljane Hvalec smrtno stradale još dvije nedužne žene, odvjetnica Hajra Prohić i Ljiljana Oraškić, a teško ranjena Stanka Cvetković, danas se u Hrvatskoj obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Mladena Žuvelu pamtit ćemo kao skromnog i nenametljivog čovjeka, ali istovremeno i vrhunskog pravnog stručnjaka, suca najviših sudova u Republici Hrvatskoj, istaknutog pravnog pisca i predavača na brojnim seminarima.

Odlaskom Mladena Žuvele ostaje u hrvatskom pravosuđu nenadoknadiva praznina, a zaklada „Zlatko Crnić“ izgubila je svog počasnog predsjednika i velikog čovjeka.

Copyright © Zaklada Zlatko Crnić