Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Novosti
ZAKLADA "ZLATKO CRNIĆ"
Zagreb, Trg Nikole Šubića Zrinskog 5
 

 

Svečanost proglašenja rezultata sedamnaestog natječaja za dodjelu stipendija Zaklade "Zlatko Crnić"

Zaklada "Zlatko Crnić koja je ove godine obilježila 10 godišnjicu smrti tragično stradale sutkinje Općinskog suda u Zagrebu Ljiljane Hvalec održala je 14. prosinca 2009. godine u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore svečano proglašenje rezultata sedamnaestog natječaja za dodjelu jednogodišnjih stipendija studentima i petnaestog natječaja za postdiplomante.

Zaklada Zlatko Crnić koja je 1993. godine kao nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija radi promicanja pravničke struke i poticanja težnji za vladavinom prava u Republici Hrvatskoj (osobito radi stipendiranja najboljih studenata i postdiplomanata prava) osnovana u spomen na prerano smrtno stradalog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zlatka Crnića, ove godine ponovno je dodijelila veliki broj jednogodišnjih stipendija studentima te ujedno obilježila desetu godišnjicu smrti sutkinje Općinskog suda u Zagrebu Ljiljane Hvalec. Naime, uz studente, Zaklada Zlatko Crnić stipendirala je, a i sada stipendira, i djecu pokojnih sudaca Zlatka Crnić i Ljiljane Hvalec, sutkinje poginule 1999. godine u tragičnom događaju na Općinskom sudu u Zagrebu, u povodu čije smrti je 1999. godine svrha Zaklade proširena i na pomaganje djeci sudaca koji su smrtno stradali obavljajući poslove vezane uz rad suda.

Ove godine na natječaj za dodjelu stipendija Zaklade "Zlatko Crnić" koja je u 16 godina djelovanja osigurala do sada oko 500 stipendija za studente i oko 50 stipendija za postdiplomante i doktorante javila su se 73 kandidata, od kojih je 71 kandidat ispunio uvjete iz natječaja. Od njih čak šest su dobitnici rektorovih i dekanovih nagrada. Na natječaj za potdiplomante i doktorante prava javilo se sedam kandidata. Troje postdiplomanata - Tihana Benčić, Mia Lazić i Nevia Čičin-Šain, dobili su stipendije.

Osnovni uvjet, kao i svake godine dosad, bio je prosjek ocjena tijekom studiranja 4,0 pa na više. Osim prosjeka ocjena posebno se bodovalo i sudjelovanje u stručno znanstvenom radu, nagrade dekana i/ili rektora za izuzetan uspjeh u studiju. Iako je natječaj raspisan za 15 stipendija, budući da su se priključili odvjetnička društva iz Zagreba, Žurić i partneri, Hanžeković - Radaković i partneri, Bogdanović - Dolički i partneri i Sučević i partneri, Andreis-Čogurić, Babić i partneri, Šeparović i partneri, Surjan i Bomeštar, odvjetnička društva iz Rijeke Vukić, Jelušić, Šurina, Stanković, Jurcan & Jabuka, te Croatia osiguranje d.d. i Hrvatska javnobilježnička komora, stipendije su dodijeljene 26-etero studenata.

Stipendiju koja mjesečno iznosi 1.200,00 kn, dobili su: Ema Manđušić Škugor, Luka Lambaša, Marko Bratković, Marko Andrijanić, Sandra Ledić, Matea Miloloža, Karla Rančić, Tomislav Krmek, Lidija Šimunović, Marina Krka, Tina Miletić, Đurđa Bolanča, Nina Bakić, Kristijan Poljanec, Karlo Resler, Ljubica Kovač, Ema Vida Gojković, Antonija Ivančan, Marina Crnjak, Katarina Curkić, Ana Vargek, Andreja Šarić, Tihana Banković, Irena Crnjak, Bojan Čaić, Paula Poparić.

Pored ovih stipendista, pravo na stipendiranje troškova školarine sljedećeg semestra postdiplomskog studija stekli i oni stipendisti koji su pravo na stipendiju ostvarili prijašnjih godina, a koji su položili traženi broj ispita.
Svečanost proglašenja rezultata petnaestog natječaja otvorio je predsjednik Zakladnog vijeća mr.sc.Danko Špoljaroć, pozdravivši sve prisutne, a osobito dosadašnjeg dugogodišnjeg predsjednika Zakladnog vijeća gospodina Mladena Žuvelu, umirovljenog suca Ustavnog suda Republike Hrvatske, sve prisutne stipendiste i članove obitelji Crnić i Hvalec.
Čestitao je stipendistima jer su pokazali da su najbolji od najboljih i ukazao na činjenicu da je svake godine sve više kandidata koji se natječu za stipendiju Zaklade "Zlatko Crnić" i ispunjavaju kriterije, što govori o sve kvalitetnijem studiranju na svim hrvatskim pravnim fakultetima.

Ovom prigodom stipendistima su uručeni i prigodni darovi - knjige: Godišnjak XX Hrvatskog društva za građanskopravne znanosti i praksu (utemeljitelj Zaklade) koji sadrži sve referate i priopćenja sa dvadesetčetvrtog opatijskog savjetovanja Društva, zatim posljednje izdanje časopisa "Novi informator" d.o.o. koji je postdiplomantima darovao i jednogodišnju pretplatu na list "Informator" koji već 56 godina izlazi dva puta tjedno sa izuzetno zanimljivim i korisnom prikazima i analizama aktualnih pravnim tema te knjigu dr.Jasne Omejec, predsjednice Ustavnog suda RH, pod nazivom Vijeće Europe i EU-institucionalni i pravni okvir.

Nakon proglašenja dobitnika, prigodne čestitke stipendistima su uputili Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Ranko Pelicarić, član Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević. Član Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore Ranko Pelicarić istaknuo je da je 4,7 najslabiji prosjek ocjena koji su ostvarili stipendisti zaista za najiskrenije čestitke i razlog zbog kojega već 16 godina dodjeljuju novčanu pomoć, i to uspijevaju bez obzira na financijsku krizu. Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin rekao da su malo tužni jer je to još jedna godina u kojoj nema bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zlatka Crnića, ali i ponosni što su u svojim redovima imali takvog čovjeka te što je nastala takva zaklada koja će još dugo sve podsjećati na briljantnog stručnjaka, a nadasve čovjeka.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević rekla je u ime grada Zagreba da im preostaje ispuniti obavezu iz 2007. i zajedno s Gradskom skupštinom pronaći primjerenu ulicu u Zagrebu koja će ponijeti ime Zlatka Crnića.

Po završetku službenog dijela programa, druženje je, kao i svake godine, nastavljeno glazbenim programom u kojem su sudjelovali Zagrebački akademski kvartet gitara u kojem sviraju Saša Babić, Mario Husnjak, Emina Trivanović i Slaven Špoljarić, a zatim u vedroj i ugodnoj atmosferi i prigodnim domjenkom koji su pripremili domaćini iz Hrvatske odvjetničke komore.

mr.sc. Iris Gović,
dopredsjednica Zakladnog vijeća,
sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu

Copyright © Zaklada Zlatko Crnić