Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Novosti

In memoriam
prof.dr. sc. Marko Petrak

Iznenada nas je, u pedestoj godini života, napustio Marko Petrak, član Upravnog odbora zaklade Zlatko Crnić.

Marko je bio stipendist prve generacije Zaklade kao jedan od petnaest najboljih studenata pravnih fakulteta u Hrvatskoj 1993. godine.

Od tog prvog susreta sa Zakladom ostao je s njom u vezi sve do časa svoje prerane smrti.

Već kao mladom znanstvenom asistentu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zaklada mu je odala počast time što je odabran da vodi svečanosti dodjele stipendija 1997. i 1998. godine. Na redovnoj izbornoj skupštini Zaklade godine 2005., tada već u svojstvu sveučilišnog docenta, izabran je u Nadzorni odbor, a ubrzo nakon toga i u Zakladno vijeće.

Na svom profesionalnom životnom putu Marko Petrak ostvario je iznimnu karijeru.

Izuzetno cijenjen kao znanstvenik, vrlo rano postao je redoviti profesor u trajnom zvanju i predstojnik Katedre za rimsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tome je prethodila diploma Pravnog i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao na studiju filozofije, magisterij iz građanskopravnih znanosti, doktorat iz rimskog prava, te postdoktorski studij u Centru za studije i istraživanje antičkih prava Sveučilišta u Paviji. Kao nastavnik na Pravnom fakultetu u Zagrebu predavao je Rimsko pravo i nekoliko izbornih predmeta, a kao gostujući profesor predavao je na Sveučilištu u Dubrovniku i na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Dva puta je biran za prodekana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bio je glavni urednik Zbornika Pravnog fakulteta u Zagrebu, predstojnik Zavoda za pravnu povijest i rimsko pravo i zamjenik predsjednika Nacionalnog odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Bio je autor četiri knjige, preko sto znanstvenih radova, više stotina stručnih priloga u stručnim časopisima i dobitnik više domaćih i međunarodnih priznanja na području znanosti.

Teško je pobrojiti sve funkcije i profesionalne dosege Marka Petraka, koji je uza sve to bio brižan otac i suprug, a nama u Zakladi drag prijatelj.

Pamtit ćemo našeg Marka po vedrom duhu, skromnosti i čestitosti.

Zahvalni smo Ti dragi Marko što smo imali sreću i privilegij surađivati s Tobom.

Ostat ćeš nam zauvijek u sjećanju.

Copyright © Zaklada Zlatko Crnić