Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Arhiva Novosti
U POVODU PETNAESTE GODIŠNJICE SMRTI ZLATKA CRNIĆA
(1940.-1992.)

 
Vrhovni sud Republike Hrvatske održao je dana 27. rujna 2007. godine komemorativni skup u povodu 15-godišnjice tragične pogibije svojeg tadašnjeg predsjednika Zlatka Crnića. Na skupu su, uz njegovu obitelj i kolege sa Vrhovnog suda Republike Hrvatske bili nazočni njegovi prijatelji, stipendisti Zaklade Zlatko Crnić, predstavnici Pravnog fakulteta u Zagrebu, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske te brojni kolege suci, odvjetnici i javni bilježnici, koji su željeli odati počast i prisjetiti se tog vrsnog pravnika, suca, umjetnika i sportaša.
 
Na početku prisjećanja, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Branko Hrvatin je čitajući podatke iz dosjea suca Vrhovnog suda Republike Hrvatske - Zlatka Crnića podsjetio prisutne na činjenicu da je on rođen 1940.godine u Mraclinu, općina Turopolje, a poginuo je u noći 29. rujna 1992. godine u prometnoj nesreći. U trenutku smrti bio je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Na to je odgovorno mjesto došao prolazeći kroz sve stupnjeve pravničkog zanimanja, od početaka u poduzeću (tvornica RIZ u Zagrebu), sudačkog pripravnika, stručnog suradnika te suca. Prvo je bio sudac Općinskog suda u Zagrebu, gdje je bio predsjednik Građanskog odjela, zatim sudac Okružnog suda, gdje je bio voditelj evidencije sudske prakse za građanske predmete i na kraju sudac najvišeg suda u Hrvatskoj - Vrhovnog suda Republike Hrvatske, gdje je obavljao i dužnost zamjenika predsjednika suda, a od početka 1992. pa sve do smrti dužnost predsjednika.
 
Osim toga, Zlatko Crnić je bio dugogodišnji član Zakonodavnopravne komisije Sabora Republike Hrvatske i mnogobrojnih stručnih grupa te surađivao u izradi različitih zakonskih projekata. Dao je značajan doprinos stvaranju i unapređenju demokratskog poretka u Republici Hrvatskoj kao zamjenik predsjednika Republičke izborne komisije na prvim višestranačkim i demokratskim izborima u svibnju 1990. godine. Na istoj je funkciji bio u vrijeme provedbe referenduma 1991. godine, a bio je i predsjednik Izborne komisije Republike Hrvatske na izborima u kolovozu 1992. godine.
 
Nakon toga je istaknuo: "Zlatko Crnić je trajno upisao svoje ime u hrvatsko sudstvo, i još dugo će biti primjer i nadahnuće sadašnjim i budućim naraštajima sudaca. Iako ga već godinama nema među nama, uspomena na njega ne blijedi. Nedostaje nam njegova stručnost, prijateljski odnos, razumijevanje i poticajnost koje je širio oko sebe bez razlike kome i kojem poslu pristupao."
 
Ističući njegov značajan doprinos pravnoj znanosti, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu i sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske dr. sc. Željko Potočnjak ukazao je na činjenicu da je Zlatko Crnić napisao više knjiga iz područja radnog prava te stotinjak stručnih članaka iz područja radnog, ali i građanskog, trgovačkog, materijalnog i građansko-procesnog prava. Pored toga sudjelovao je u brojnim stručnim savjetovanjima kao organizator, urednik, autor i predavač. Svi su ti radovi Zlatku Crniću pribavili ugled vodećeg stručnjaka pravne struke i prakse radnog prava.
 
Njegov prijatelj i kolega mr. sc. Hrvoje Momčinović, sudac Ustavnog suda RH u mirovini oživio je u svojem prisjećanju sjećanje na Zlatka Crnića kao prijatelja, kolegu i svestranu osobu navodeći: "Zlatka Crnića je krasila ljudska toplina, radinost, vedrina, hrabrost, skromnost i spremnost pomoći drugima. Bio je sretan čovjek, kročio je putem koji je volio i nikada nije sumnjao u ideale kojima je cijeloga života težio." Zlatko Crnić je bio član Družbe braće hrvatskog zmaja, član i prisjednik Plemenite općine Turopoljske, član sportskih udruženja, sudionik kulturnih i sportskih događanja, a u rijetkim trenucima slobodnog vremena slikao je prijatelje, kolege i ljude s kojima se susretao.
 
Nakon toga je okupljenima o djelovanju Zaklade Zlatko Crnić, govorio Mladen Žuvela, sudac Ustavnog suda RH u mirovini. Zaklada je osnovana davne 1993. godine, s ciljem da bi se na najbolji način zadržalo sjećanje na Zlatka Crnića ali i s ciljem promicanja pravničke struke i poticanja težnji za vladavinom prava u Republici Hrvatskoj te da se potiču i pomažu vrsni studenti prava i mladi pravnici. U govoru je istaknuo da je do sada stipendije primalo oko dvjestotinjak vrsnih pravnika, koji sada planiraju i organizaciju i međusobnog kluba i druženja kako bi mogli ostati u kontaktu sa ciljem promicanja težnji za vladavinom prava i promicanja pravničke struke. Zaključujući komemoraciju, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin je obavijestio prisutne da će delegacija Vrhovnog suda Republike Hrvatske i delegacija Zaklade Zlatko Crnić obići grob i položiti cvijeće na mjesno groblje u Vukovini.
 
U ime Zaklade grob su obišli i cvijeće položili na dan obljetnice smrti Mladen Žuvela i Hrvoje Momčinović. Obilasku i polaganju cvijeća nazočili su župan i drugi dužnosnici, te počasni vod banderijera Plemenite općine turopoljske.
 
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić