Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Arhiva Novosti
PRIPREMA ZA ULAZAK HRVATSKE U ERASMUS - NAJZNAČAJNIJI I NAJVEĆI PROGRAM EUROPSKE UNIJE ZA RAZMJENU STUDENATA I PROFESORA
 
Institut za razvoj obrazovanja iz Zagreba pokrenuo je projekt kojim se hrvatska sveučilišta i nadležne državne institucije pripremaju za ulazak u program ERASMUS. Ulaskom Hrvatske u ERASMUS hrvatski studenti i profesori moći će studirati i dobivati financijsku potporu za studiranje u drugim europskim zemljama, a studenti i profesori iz drugih europskih zemalja će moći studirati na hrvatskim sveučilištima.
 
Hrvatska se priprema za ulazak u ERASMUS program Europske unije u kojem trenutno sudjeluje 2199 visokoobrazovnih institucija iz 31 europske zemlje. Europska komisija je pokrenula ERASMUS 1987. godine i od tada je u razmjeni sudjelovalo više od 1,2 milijuna europskih studenata.
 
Institut za razvoj obrazovanja je pokrenuo projekt MOBIL-Povećanje mobilnosti hrvatske akademske zajednice (financiran u okviru TEMPUS programa Europske komisije) koji ima za cilj stvoriti platformu za ulazak Hrvatske u program ERASMUS. Izuzetno je važno da hrvatska sveučilišta i relevantne državne institucije budu kvalitetno pripremljene do trenutka ulaska Hrvatske u ERASMUS koji se očekuje u 2009. godini. Priprema je nužna kako bi sveučilišta što efikasnije iskoristila program za dobrobit svojih studenata i profesora.
 
Institut za razvoj obrazovanja se zalaže za promišljeni ulazak Hrvatske u ERASMUS utemeljen na konkretnim podacima o kapacitetu hrvatskih sveučilišta da sudjeluju u ERASMUS-u.
 
Institut za razvoj obrazovanja osigurao je potrebnu edukaciju o ERASMUS-u za predstavnike hrvatskih sveučilišta sudjelovanjem na radionicama u Sloveniji i Švedskoj te objavio opsežne resurse potrebne za što kvalitetniju pripremu Hrvatske za ulazak u program na svojim internetskim stranicama www.iro.hr/mobil.
 
U lipnju 2008. Institut za razvoj obrazovanja će objaviti akcijski plan za ulazak Hrvatske u ERASMUS koji će izraditi s hrvatskim i europskim partnerskim institucijama uključenim u spomenuti projekt MOBIL: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH; Agencija za obrazovanje odraslih RH; Agencija za znanost i visoko obrazovanje RH; Institut za društvena istraživanja - Centar za istraživanje i razvoj obrazovanja; Sveučilište u Rijeci; Sveučilište u Osijeku; Sveučilište u Dubrovniku; Zagrebačka škola za menadžment; International Programme Office, Švedska; Sveučilište u Ljubljani, Slovenija; i Tehničko sveučilište u Dresdenu, Njemačka.
 
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić