Zaklada Zlatko Crnić
Trg Nikole Šubića Zrinskog 5, Zagreb;
tel: 099 461 1840 (Dubravka Burcar, tajnica Zakladnog vijeća); info@zakladazlatkocrnic.hr
 
 
Arhiva Novosti
OSVRT NA XVI REDOVNU SKUPŠTINU ZAKLADE "ZLATKO CRNIĆ"
 
Dana 20. lipnja ove godine održana je XVI Redovna skupština Zaklade Zlatko Crnić, Zaklade koja je 1993. godine osnovana u spomen na tragično preminulog predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Zlatka Crnića, a s ciljem promicanja pravničke struke i poticanja težnji za vladavinom prava u Republici Hrvatskoj.
 
Kao i mnogih prethodnih godina, Skupština je održana u ugodnom ambijentu Hrvatskog odvjetničkog doma u Zagrebu u Koturaškoj ulici.
Skupštinu je otvorio predsjednik Zakladnog vijeća gospodin Mladen Žuvela, umirovljeni sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske. Nakon njega, nazočnima su se prigodnim pozdravnim govorima obratili i gospodin Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i član Zakladnog vijeća Zaklade, te Leo Andreis, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore.
 
Nakon izbora vodstva Skupštine uslijedilo je izvješće Zakladnog vijeća i Nadzornog odbora koji su odmah nakon toga i usvojeni.
No, središnja tema Skupštine bilo je usklađivanje Pravilnika o kriterijima i postupku za dodjelu sredstava s tzv. Bolonjskim procesom u visokom školstvu.
 
Predložene izmjene i dopune Pravilnika nakon izlaganja i kraće rasprave jednoglasno su usvojene čime su ostvarene pretpostavke za nastavak stipendiranja izvrsnih studenata prava sa sva četiri pravna fakulteta u Republici Hrvatskoj (Osijeku, Splitu, Rijeci i Zagrebu).
 
Ovom prigodom prisutnim stipendistima Zaklade koji su stipendiju ostvarili u akademskoj godini 2006/2007 dodijeljena su zasvjedočenja, a pravo na stipendiju u toj godini ostvarili su: Aleksandar Malšavelski (prosjek ocjena 4,9), Antun Bilić (prosjek ocjena 4,92), Barbara Kraljević (prosjek ocjena 4,92), Lovorka Kraljević (prosjek ocjena 4,92), Slađana Aras (prosjek ocjena 4,9), Aleksandra Popovski (prosjek ocjena 4,87), Tamara Mišerda (prosjek ocjena 4,85), Boris Ivančić (prosjek ocjena 4,538), Ana Marija Žužul (prosjek ocjena 4,75), Luka Čolić (prosjek ocjena 4,62), Tanja Mamula (prosjek ocjena 4,61), Paula Kiš (prosjek ocjena 4,25), Iva Kero (prosjek ocjena 4,52), Vjekoslav Ivančić (prosjek ocjena 4,25), Nevia Čičin Šain (prosjek ocjena 4,5), Dajana Đurić (prosjek ocjena 4,5), Mia Lazić (prosjek ocjena 4,5), Valentina Šišak (prosjek ocjena 4,5), Melita Carević (prosjek ocjena 4,2), Barbara Herceg (prosjek ocjena 4,19), Ivan Belaj (prosjek ocjena 4,47), Daria Dubajić (prosjek ocjena 4,45), Marina Cvitko (prosjek ocjena 4,42), Marin Šćira (prosjek ocjena 4,42). Pravo na stipendiju za poslijediplomski studij ostvarili su: Martina Maršić (prosjek ocjena 4,77), Tomislav Zorić (prosjek ocjena 4,55), Nikola Kovačević (prosjek ocjena 4,44).
 
Ova prilika iskorištena je i da se podsjeti i zahvali svima koji su uz Zakladu sudjelovali u financiranju ovogodišnjih stipendija. To su odvjetnička društva Žurić i partneri, Hanžeković-Radaković i partneri, Bogdanović-Dolički i partneri, Sučević i partneri, Andreis-Čogurić, Vukić Jelušić, Šulina, Stanković, Jurcan & Jabuka, zatim, Hrvatska javnobilježnička komora te Croatia osiguranje d.d.
 
Na Skupštini je istaknuto i to da su u povodu obilježavanja XV. obljetnice smrti Zlatka Crnića Pravni fakultet u Zagrebu i izdavačka kuća "Organizator" knjigu koja je objavljena u lipnju ove godine pod nazivom "Radni odnosi u Republici Hrvatskoj", a pod uredništvom prof. Željka Potočnjak, posvetili Zlatku Crniću u povodu XV. obljetnice njegove smrti. Ova posveta Zlatku Crniću rezultat je činjenice da se Zlatko Crnić tijekom svog rada velikim dijelom bavio radnim pravom pa je odlučeno da se knjiga koja predstavlja najznačajniji i najsveobuhvatniji noviji rad iz područja radnog prava, u povodu čije objave je održan i promotivni seminar u Hotelu Westin dana 14. i 15. lipnja ove godine i koja će biti sastavni dio obvezne literature za predmet Radno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posveti upravo njemu. Jedan primjerak knjige čiji su autori brojni stručnjaci radnog prava koji su obrađivali pojedine institute iz Zakona o radu, a među njima čak dva autora bivši su stipendisti Zaklade, uručen je obitelji Zlatka Crnić.
 
No, ova obljetnica bit će obilježena još jednom, i to u suradnji s Vrhovnim sudom Republike Hrvatske kojim je Zlatko Crnić u trenutku pogibije predsjedovao i Hrvatskim društvom za građanskopravne znanosti i praksu čiji je dugogodišnji član bio i koje Društvo je osnivač Zaklade.
Službeni dio programa, a prije početka prigodnog domijenka koji je kao i svakih prethodnih godina omogućio ugodan nastavak neformalnog druženja, završio je svečanim koncertom u kojem su sudjelovali Cappela juris, zbor Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s dirigentom Wolfgangom Ruschom (zborska glazba renesanse i hrvatske narodne pjesme), zatim, Slaven Špoljarić, gitara, i Frane Fabris, glasovir.
Na kraju Skupštine, gospodin Mladen Žuvela, predsjednik Zakladnog vijeća Zaklade najavio je istek svog mandata i povlačenje s mjesta predsjednika Zakladnog vijeća.
 
Iris Gović, dipl.iur., bivša stipendistica, sutkinja Općinskog suda u Zagrebu, privremeno raspoređena u Pravosudnu akademiju Ministarstva pravosuđa
Copyright © Zaklada Zlatko Crnić